Pages

Monday, August 1, 2011

Berminat dengan Sains Forensik?

"Oh, sangat minat forensik..camne nak jd forensik ek? sambung belajar nanti nak amek apa...huhu" -allmine-

"Nak amik bidang forensic ni pointer brape ea kalau lepasan matrik??"
-LentoQ-

***************************

Ini antara komen pembaca yang berminat untuk mengambil bidang sains forensik. Untuk makluman semua, bidang sains forensik merupakan bidang baru di Malaysia. Hanya 2 buah universiti yang menawarkan program sarjana muda sains forensik iaitu Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan (USMKK) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Universiti Teknologi Mara (UiTM) juga turut menawarkan bidang ini namun lebih kepada Kimia Analisis. Berbanding UKM, USM telah merupakan universiti yang pertama menawarkan bidang ini iaitu sudah hampir mencecah usia 12 tahun dan kami merupakan batch yang ke8.

Syarat-syarat kemasukan ke bidang sains forensik di Universiti Sains Malaysia (USM)

Memiliki Diploma dalam bidang yang berkaitan dengan kursus yang dipohon;
Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.00.
(Sertakan transkrip akademik daripada semester satu hingga semester akhir)

ATAU

Mempunyai kelulusan lain yang diiktiraf setaraf dengannya dan diperakukan oleh Senat Universiti.

ATAU

Bagi calon lepasan STPM tahun 2011 atau sebelumnya:

Lulus Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.00
DAN

Mendapat sekurang-kurangnya Gred B (NGMP 3.00) pada peringkat STPM dalam mata pelajaran berikut:

• Pengajian Am
• Mana-mana dua (2) mata pelajaran berikut:
  1. Biology
  2. Physics
  3. Chemistry
  4. Mathematics T / Further Mathematics T

ATAU

Bagi calon lepasan Matrikulasi / Asasi tahun 2011 atau sebelumnya:
Lulus Matrikulasi KPM / Asasi Sains UM / Asasi UiTM dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.00.

DAN
Mendapat sekurang-kurangnya Gred B (3.00) pada peringkat Matrikulasi / Asasi dalam mana-mana dua (2) mata pelajaran berikut:
  1. Biology
  2. Physics
  3. Chemistry
  4. Mathematics


19 comments:

MiR said...

aku tak nak amek dah, tak pe? :P

teddygirl49 said...

nak like komen mir boleh..?? :P

teddygirl49 said...
This comment has been removed by the author.
teha said...

cam bestt jee kalu ambk sains forensik nie.. hehe

Anonymous said...

hmmm nnti nk amek sains forensik arh...insya Allah

Anonymous said...

hmmm nnti nk amek sains forensik arh...insya Allah

Anonymous said...

kalau sains fizikal , boleh jugak ke apply kos ni??

Wilson sew said...

Salam sejahtera, saya Jun Wu, pelajar STPM 2011. Saya berminat untuk belajar Forensic di USM. Saya nak tanya, adakah kursus ini baik? Tentang artikel, "pembaziran pakar forensik", adakah saya tidak akan dapat kerja Forensic selepas U?
TQ. =)

plusrka25 said...

kalau amek asasi sains hayat universiti lain x leh ke?
cth UIA..

Anonymous said...

Kalo sye brcite2 na jd forensik .. Tp skrang ni sye masih bersekolah f5 tp drop bio ... Boleh ke ???? Jwb please !!!

Sufi said...

siapa yang ada belajar subjek kimia boleh apply course ni.

Anonymous said...

Sya bdk lepasan spm, minat sgt dgn course ni. Tapi saya bdk sastera dan cuma belajar sc biase saje yg hanya mempunyai basic T__T Akak rasa bole ke saya ambik course ni ? Tolong balas ye kak

Anonymous said...

lepas graduate,fresh grad sains forensik kerja dekat mana?adakah mrk nie kerja dekat hospital,if yes mrk nie kena buat housemanship ke?

Anonymous said...

bidang kerjaya luas x untuk sains forensik nie,,plz














aiman hanani said...

Nak tanya sikit, utk pelajar matrik, sub biologi tu wajib ke utk sains forensik?

aiman hanani said...

Nak tanya sikit, utk pelajar matrik, sub biologi tu wajib ke utk sains forensik?

NAYASU said...

Assalamua'laikum.. Nak tanya.. Kalau lepasan spm, flow dia macam Mana ya?

LiaKim Bae said...

thnk u >//< ..

Maimunatun Nawar Mohd Yazan said...

Assalamualaikum boleh saya tahu syarat yg terkini? Ke syaratnya masih sama?