Pages

Wednesday, February 27, 2013

We Are Hiring!!

As I'm doing courtesy announcement for my juniors / seniors / interested and silent readers  :)


Calling all the job seekers around Malaysia!!!


We are now pleased to inform you that Allianze Forensic Institute (AFI) of Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS) is offering positions as a Forensic Scientist.
Allianze Forensic Institute (AFI) is a growing institute under the name of Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS). Currently we are developing Forensic Services and Academic as well and we need someone like you to join our team!
Requirements:
1. Applicants should possess Bachelor of Science in Forensic Science or any degree or master related to Forensic field.
2. Have strong leadership, hardworking, independent.
3. Able to work in Kepala Batas, Penang.
Interested applicants please submit your resume or curriculum vitae (CV) to me as soon as possible. We are hiring now!
Email: amirah@allianzeunicollege.edu.my


Workplace address: (do google!)
Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS)
Waziria Medical Square, Jalan Bertam 2, Mukim 6,
!3200, Kepala Batas, Penang.

Verdict: The good place to start career. Workplace environment, neighbourhood. We believe you can be next Forensic Scientist! Come, and join us!

Credit to: nameisamirah


Monday, August 1, 2011

Berminat dengan Sains Forensik?

"Oh, sangat minat forensik..camne nak jd forensik ek? sambung belajar nanti nak amek apa...huhu" -allmine-

"Nak amik bidang forensic ni pointer brape ea kalau lepasan matrik??"
-LentoQ-

***************************

Ini antara komen pembaca yang berminat untuk mengambil bidang sains forensik. Untuk makluman semua, bidang sains forensik merupakan bidang baru di Malaysia. Hanya 2 buah universiti yang menawarkan program sarjana muda sains forensik iaitu Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan (USMKK) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Universiti Teknologi Mara (UiTM) juga turut menawarkan bidang ini namun lebih kepada Kimia Analisis. Berbanding UKM, USM telah merupakan universiti yang pertama menawarkan bidang ini iaitu sudah hampir mencecah usia 12 tahun dan kami merupakan batch yang ke8.

Syarat-syarat kemasukan ke bidang sains forensik di Universiti Sains Malaysia (USM)

Memiliki Diploma dalam bidang yang berkaitan dengan kursus yang dipohon;
Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.00.
(Sertakan transkrip akademik daripada semester satu hingga semester akhir)

ATAU

Mempunyai kelulusan lain yang diiktiraf setaraf dengannya dan diperakukan oleh Senat Universiti.

ATAU

Bagi calon lepasan STPM tahun 2011 atau sebelumnya:

Lulus Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.00
DAN

Mendapat sekurang-kurangnya Gred B (NGMP 3.00) pada peringkat STPM dalam mata pelajaran berikut:

• Pengajian Am
• Mana-mana dua (2) mata pelajaran berikut:
  1. Biology
  2. Physics
  3. Chemistry
  4. Mathematics T / Further Mathematics T

ATAU

Bagi calon lepasan Matrikulasi / Asasi tahun 2011 atau sebelumnya:
Lulus Matrikulasi KPM / Asasi Sains UM / Asasi UiTM dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.00.

DAN
Mendapat sekurang-kurangnya Gred B (3.00) pada peringkat Matrikulasi / Asasi dalam mana-mana dua (2) mata pelajaran berikut:
  1. Biology
  2. Physics
  3. Chemistry
  4. Mathematics


Pembaziran Pakar Forensik

UNIVERSITI Sains Malaysia (USM), universiti pertama di Malaysia yang diberikan penarafan Universiti Apex melahirkan ramai graduan bidang sains forensik sejak 2003.

Sebagai permulaan, pelajar lepasan matrikulasi perlu memperoleh sekurang–kurangnya CGPA 3.67 (berdasarkan CGPA terendah pelajar sains forensik sidang 2006/2007).

Ini menandakan hanya pelajar yang layak diterima masuk ke bidang ini.

Graduan yang dihasilkan berpengetahuan luas dalam bidang penyiasatan kerana latihan dan pembelajaran yang diterima semasa di universiti dan semasa praktikum di bawah kendalian Makmal Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM), Cheras, cukup untuk melabel mereka sebagai pakar dalam bidang forensik.

Pembelajaran yang diterima merangkumi segala asas bidang forensik, bukan saja berkaitan cara penyiasatan kejadian jenayah, malah berkaitan psikologi, criminology (study of criminal behavior), perubatan forensik, kimia analitikal, kriminalistik, balistik, DNA, serology dan juga criminal justice System.

Pada setiap tahun, lebih kurang 25 graduan bakal dihasilkan untuk menampung jumlah penyiasat dan ahli kimia berkhidmat bersama organisasi kerajaan dan bukan kerajaan.

Namun, apa yang menyedihkan sejak 2006, graduan dihasilkan tidak lagi diperlukan berikutan tiada kekosongan di Jabatan Kimia Malaysia.

Ramai graduan beralih arah ke bidang pekerjaan yang tidak berkaitan, contohnya dalam bidang kimia industri, tidak terkecuali yang mengambil Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) sebagai alternatif lain, menjadikan guru sebagai profesion sepanjang hayat.

Jika ditanya mengapa tidak berkhidmat dengan pasukan polis, ini satu lagi isu yang perlu dibangkitkan.

Untuk berkhidmat dengan pasukan polis tidak semudah yang disangka berikutan graduan perlu memiliki susuk tubuh dan ketinggian yang ideal. Pemakaian cermin mata tidak dibenarkan.

Jika diteliti dengan mengambil contoh rakan sekuliah saya, 80 peratus daripada kami memakai cermin mata.

Bagaimana mungkin kami berkhidmat untuk PDRM? Saya dimaklumkan hanya seorang saja senior saya memohon dan diterima berkhidmat bersama pasukan polis. Jika pengiraan teliti dibuat dengan mengambil 25 orang setahun sebagai titik tanda graduan yang dihasilkan selama enam tahun ini, jumlahnya mencecah 150 orang, tetapi hanya seorang yang layak diserap ke pasukan polis setakat ini.

Maka dengan itu tidak hairanlah ramai graduan sains forensik USM masih menganggur, walaupun pada kebenarannya jika mereka dihantar ke negara yang pesat membangun, yang menghargai bidang ini seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom, sudah pasti mereka direbut pelbagai agensi yang kekurangan khidmat pegawai forensik di sana.

Tidak seperti negara kita yang masih tidak menyedari kepentingan bidang ini sedalam-dalamnya. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) banyak membantu graduan bidang ini dari segi pemberian biasiswa.

Namun, ketiadaan pekerjaan yang berkaitan dengan bidang ini ditawarkan oleh kerajaan boleh disifatkan sebagai suatu pembaziran.

Graduan yang menerima biasiswa akhirnya tidak berkhidmat untuk kerajaan, sebaliknya berkhidmat untuk badan forensik swasta seperti Approved Forensics Sdn Bhd yang bertapak di ibu negara.

Harapan graduan berkhidmat dalam kerajaan boleh dikatakan berkubur sebaik mereka mengetahui realiti tiadanya peluang pekerjaan pada masa hadapan.

Hal ini amat menyedihkan kami kerana setakat ini belum ada pihak yang tampil membela nasib kami, walhal banyak pendekatan yang boleh diketengahkan untuk merealisasikan bidang sains forensik di Malaysia.

Dengan ini saya merayu pihak bertanggungjawab memandang serius perkara ini kerana makin hari saya melihat betapa kami diperlukan untuk berkhidmat dalam menangani masalah jenayah ini, namun kewujudan kami seakan tidak disedari.

Saya sebagai wakil graduan dan mahasiswa sains forensik universiti tempatan amnya dan USM khususnya amat berharap supaya isu ini dapat diteliti dan dititik beratkan supaya negara ini tidak kehilangan sejumlah pakar yang boleh mencorak keamanan Malaysia, bebas tanpa jenayah.

RIDZUAN KUNJI KOYA

Sains Forensik Universiti Sains Malaysia 06/07

source: Metro Disember, 2010.

*****************************************************************

Ramai yang masih tertanya akan kerjaya graduan Sains Forensik dan saya sebagai graduan Sains Forensik juga masih lagi mengintai-intai peluang pekerjaan. Tapi usah risau, kita harus yakin rezeki di tangan Allah. Mencari pekerjaan bukan mudah, ia menuntut kesabaran.

Entri ini bukan bertujuan untuk membantutkan hasrat mana-mana pihak yang berminat untuk mengambil jurusan ini tetapi sekadar ingin membuat anda semua berfikir sebelum membuat keputusan.

Cuma apa yang ingin saya katakan saya rasa sangat bertuah mengambil jurusan ini walaupun peluang kerjaya masih samar-samar. Kenapa? Kerana sepanjang 4 tahun mengikuti program ini pelbagai ilmu saya pelajari especially tentang kehidupan. Berhadapan dengan mayat-mayat membuatkan saya rasa sangat bersyukur kerana masih lagi bernyawa dan akan terus menghargai masa yang diberikan oleh Allah. Sesunguhnya mati itu pasti dan mengingatkan mati itu digalakkan.

Akhir kata, tuntulah ilmu hingga ke liang lahad, tak perlu sampai ke China kerana Malaysia sendiri pun mampu untuk memberikan ilmu kepada anda =)


Wednesday, November 24, 2010

Forensik juga suka binatang


Aktiviti
Bermain dengan gajah, bagi makan gajah, naek gajah & mandi dengan gajah (yang ni tak sempat buat sebab paras air sungai naek), Melawat institut biology & Deerlands.

Tarikh
15 november 2010

Tempat
Kuala Gandah, Pahang



Sesi taklimat sebelum aktiviti bersama gajah bermula

Pengalaman dapat menaiki gajah sangat menyeronokkan :)

Gajah yang sangat supporting dan pandai ikut arahan

Sesi memberi makanan kepada gajah - tebu

gajah-gajah yang berumur dlm lingkungan 5-7 tahun dan sesuai untuk dinaiki.

Harimau yang telah diawet

Bentuk muka mereka kelihatan seiras, adakah dr species yang sama? :P

Lukisan di belakang tu sangat sangat cantik! Marveles!

Bergambar kenangan bersama Pegawai di situ - Encik Adnan.

Sesi memberi makan kepada rusa - ubi. Rusa-rusa sangat agresif apabila ternampak ubi. Rusa tu lagi tinggi dr orang yang memberi makan. :P

ular yang bernama Jessie

Sunbear yang bernama Muda. Apabila dia ralit makan, die tak hiraukan orang sekeliling. Tu yang seronok kami belai-belai beliau.

di hadapan pintu masuk Deerlands


Kenangan melawati dan bersiar-siar di Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, institut Bio & Deerlands sangat menyeronokkan. Cuma agak terkilan sebab tak dapat mandi bersama-sama gajah. ouch!.

sesiapa yang duduk berhampiran dengan Kuala Gandah pergi la lawati tempat2 ni kerana tiada charge dikenakan utk masuk. Tapi tiket terhad utk mereka yang datang awal.



Saturday, November 6, 2010

jalan-jalan di Putrajaya


Aktiviti seterusnya adalah melawat IPD, Putrajaya, Pengkalan Marin, Putrajaya & Istana Kehakiman. Semuanya kat Putrajaya dan tarikh lawatan tu lupa plak..lupa jugak nak catat. hoho.


IPD, Putrajaya

Apa yang best kat sini? IPD Putrajaya sama macam IPD tempat laen tapi lagi canggih sikit & smart jugak. Owh lupa, IPD stand for Ibu pejabat Polis Daerah. Apabila melawati IPD Putrajaya, kami baru mendapat tahu bahawa hempir semua kawasan di Putrajaya diawasi oleh CCTV. CCTV diletakkan di tiang-tiang lampu. Tapi tak semua tiang lampu ada CCTV, sebahagian sahaja. Lampu yang mana? Itu rahsia. haha. Oleh itu, jangan sesekali kalian merendek atau honeymoon sebelum kawen di kawasan Putrajaya kerana mungkin anda bakal menjadi tontonan pegawai polis dan pegawai majlis penbandaran.

Inilah tempat kawal CCTV, segala kelakuan anda di Putrajaya akan dapat disaksikan di sini. Jadi, berhati-hatilah dan tak payah berdating di sini. :P

Ini pula, bilik pengecaman penjenayah oleh saksi atau mangsa. Bilik ni dihadang oleh one side mirror means orang di dalam tidak nampak orang di luar.

Bergambar di bumbung bangunan IPD. Di atas ni, kami dapat melihat pemandangan yang sangat sangat cantik.

Taklimat diberi oleh ibu angkat kami, DSP Mah untuk aktiviti seterusnya.

Bergambar kenangan bersama pegawai polis IPD Putrajaya.

Pengkalan Marin

Yang ni sangat best sebab kami diberi peluang untuk menaiki bot marin mengelilingi kawasan Putrajaya. Sesunguhnya Putrajaya sangat sangat sangat cantik.

Bergambar sebelum aktiviti menaiki bot marin bermula.


Sangat best dapat keliling Putrajaya dengan menaiki bot marin.


Bergambar kenangan bersama pegawai polis marin

Istana Kehakiman

Seperti namanya, mahkamah ini seolah-olah seperti sebuah Istana. Sungguh sangat cantik struktur dan ukirannya. Berada di dalam Istana Kehakiman terasa seperti di dalam istana seperti di dalam TV.





Thursday, November 4, 2010

Saya bantah, Yang Arif!

Sebagai pelajar Forensik, kami juga perlu tahu serba sedikit mengenai proses perbicaraan di mahkmah. Kenapa? Mungkin sekiranya kami terlibat menjadi polis ataw ahli kimia yang menguruskan bahan bukti sesuatu jenayah, kami akan dipanggil ke mahkamah untuk meberi keterangan.

Maka disebabkan itu, ketika berkursus di maktab PDRM kami turut diajar prosedur perbicaraan dan didedahkan dengan keadaan sebenar di mahkamah. Bukan senang untuk memberi keterangan di mahkamah kerna kite mungkin akan berhadapan dengan peguam bela yang petah memutar belitkan soklan dan info sehingga boleh membuatkan kita sebagai saksi menjadi ragu-ragu. Namun, satu nasihat yang dapat diberi kepada kalian apabila terpaksa memberi keterangan di mahkamah ialah JANGAN BOHONG, berilah maklumat sejujur-jujurnya. Dan perlu tenang ketika memberi keterangan.



Sebelum perbicaraan bermula, kes akan dibaca oleh translator.

Saksi dikehendaki mengangkat sumpah sebelum memberi keterangan

Peguam bela memulakan hujahnya.

Keadaan ketika perbicaraan berlangsung

orang awam

Ilmu yang kami dapat dr mock court trial ni:

1. Kita sebagai orang awam boleh menyaksikan perbicaraan mahkamah dengan syarat jangan buat bising, off henset, tunduk hormat ketika masuk dalam mahkamah yang telah mula bersidang.

2. Tugas peguam bela dan pendakwa raya sangat berat kerna mereka kena pandai memutar belit soklan untuk mewujudkan keraguan. Sekiranya keraguan dapat diwujudkan walaupun hanya satu keraguan maka kes boleh dibuang. dan penjenayah boleh dibebaskan.

3. Rupanya hakim ada di kalangan orang muda. Sebelum ni, ingatkan hakim sume tua-tua.

4. Graduan law boleh membuat pilihan sama ada mahu masuk dalam bidang perundangan ataw kehakiman. Jika memilih perundangan, mereka berpeluang menjadi pendakwa raya dan sekiranya memilih kehakiman, mereka boleh menjadi hakim.

5. Hakim di mahkamah majistret dipanggil Majistret.

Tuesday, November 2, 2010

Tembak! Tembak!

Firing test telah dilakukan di markas Pasukan Gerakan Am, betul-betul berhadapan dengan maktab PDRM. Tarikhnya sudah lupa, lupa nak catit..hoho. Walaupun betul-betul depan maktab, kami pergi ke PGA menaiki trak polis. Terasa seperti pendatang asing je ketika berhimpit2 menaiki trak polis.

Ketika firing test , kami dikehendaki untuk melakukan tembakan menggunakan revolver & autogun sebanyak 40 biji peluru. Untuk setiap senjata yang digunakan, kami dikehendaki melakukan tembakan dengan 3 posisi yang berbeza - Berdiri dan menggunakan sebelah tangan, berdiri dan menggunakan dua belah tangan serta posisi duduk.

Markah akan dikira bagi setiap peluru yang berjaya mengenai papan sasaran. Antara revolver & semi-autogun, auto gun lagi senang untuk mengenai sasaran kerana saiznya lebih ringan dan cara tembakan lagi senang berbanding revolver.

5 penembak yang mengumpul markah tertinggi dipilih melakukan firing test sekali lagi untuk tujuan pengumpulan kesan GSR (gun shot residue) di tangan dan untuk mengalisis kesan taburan GSR di papan sasar.



Sesi tembak-menembak bermula. Setiap penembak akan diawasi seorang anggota polis utk mengelakkan dr kejadian yang tak diingini.

Masing-masing pulang dengan perasan hepi bersama kertas yang dijadikan sasaran tembakan.


Sangat best dapat pegang dan melakukan tembakan dengan menggunakan pistol yang betul. Rupanya bukan senang nak melakukan tembakan dan mengenai tepat pada sasaran.

Kesan buruk dr firing test ni adalah kami pulang dalam keadaan kurang pendengaran. Masing-masing menjadi kurang dengar disebabkan terpaksa mendengar lebih dr 100 tembakan tanpa ada alas atau penutup telinga dalam masa 2 jam. Bunyi tembakan sangat kuat.